Keelontsteking Symptomen en Behandeling

Keelpijn of keelontsteking. Als gewoon slikken pijn doet heeft u een probleem, want het is moeilijk om zelfs maar gedurende 15 seconden niet minstens eenmaal te slikken. En hoe meer u probeert niet te slikken, hoe vaker u het doet. Voeg bij een pijnlijke keel nog een rauwe hoest en u kent de betekenis van het woord marteling.

Keelpijn is vaak het eerste waarschuwingssignaal voor een verkoudheid of griep. Niettemin kan keelpijn ook onafhankelijk voorkomen als gevolg van een of andere virale of bacteriële infectie. Soms is het niet meer dan wat irritatie die te wijten is aan de lage luchtvochtigheid in de winter of uw geschreeuw tijdens de sportwedstrijd van gisteren.

Keelontsteking symptomen



Een keelontsteking kan plotseling komen opzetten en een helse pijn veroorzaken. Als u er niets aan doet kunnen er ernstige aandoeningen uit voortvloeien, zoals acute gewrichtsreuma en acute ontsteking van de hartkleppen.

Aangezien er veel verschillende bacteriën zijn die keelpijn kunnen veroorzaken is bloedprikken, röntgenfoto’s of een kweekje uit de keel nodig om een keelontsteking vast te kunnen stellen. Gelukkig is een keelontsteking een bacteriële infectie die tamelijk goed te behandelen is met antibiotica.

Symptomen Keelontsteking
  • Erge langdurige of steeds terugkerende keelpijn.
  • Moeite met ademen, slikken, praten of problemen (pijn) bij het openen van de mond; dit zijn keelontsteking symptomen om serieus te nemen en contact op te nemen met de huisarts voor een diagnose.
  • Ook gewrichtspijnen, oorpijn of een zwelling in de hals (opgezette lymfklieren) zijn aanwijzingen voor een keelontsteking.
  • Koorts en heesheid die langer dan een week duurt zijn signalen om naar de dokter te gaan.
  • Hoofdpijn en bloed in speeksel en slijm behoren tot symptomen die kunnen wijzen op een keelontsteking.

Keelontsteking besmettelijk

longontstekingVervelend als u een keelontsteking heeft en nog vervelender, een keelontsteking is besmettelijk! De bacteriële infectie wordt vaak eenvoudig verspreid doordat mensen hoesten en niezen tijdens een verkoudheid. Maar ook lichamelijk contact (zoenen) kan een oorzaak zijn.

Keelontsteking besmettelijk? Het antwoord is dus ja, en zoals bij vele bacteriële infecties verspreidt deze zich snel binnen de familie en op scholen. Je ziet dan ook vaak dat kinderen en jongeren een keelontsteking hebben. Zijn er ook maatregelen om een keelontsteking besmetting te voorkomen? Jazeker, al is het geen garantie, maar hygiëne is de beste preventie.

Maak gebruik van papieren zakdoekjes i.p.v. katoenen zakdoeken. Vermijd (mond) contact als je een keelontsteking besmetting wilt tegen gaan, en zorg voor frisse lucht in de kamers waar je verblijft. Probeer tijdens het hoesten en niezen om dit te doen in een zakdoekje ( zo verspreid je geen bacteriën via de waterdruppeltjes tijdens het niezen) en is de kans dat je de besmetting doorgeeft een stuk kleiner.

Keelontsteking symptomenKeelontsteking – Wanneer naar de dokter?

  • Als de symptomen zoals hierboven genoemd langer dan een week aanhouden is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Vooral bij hoge koorts en aanhoudende ernstige keelpijn moet u niet te lang wachten.
  • Heeft u ernstige slikproblemen en is drinken bijna onmogelijk dan raden we u aan om onmiddellijk een dokter te bezoeken, zodat deze kan kijken wat en welke problemen de keelpijn veroorzaken.

Keelontsteking behandeling – Wat te doen aan keelpijn

Wat de oorzaak ook is, onderstaande tips kunnen helpen er het beste van te maken.

Zuigtabletjes: Als de pijnlijke keel veroorzaakt wordt door een virusinfectie zullen antibiotica niet altijd helpen. Dan kunnen zuigtabletjes met chloorhexidine wel helpen. Chloorhexidine doodt oppervlaktekiemen en houdt zodoende de indringers in bedwang tot het lichaam de kans heeft gekregen om weerstand op te bouwen. Bovendien heeft het een licht verdovende uitwerking op de ruwe zenuwuiteinden, zodat de keel minder zal krassen. De sterkte van deze zuigtabletjes varieert, lees hiervoor de verpakking.

Spuit de pijn weg: Op dezelfde manier kunnen ook fenolhoudende keelsprays plaatselijk de pijn verzachten. Maar bedenk wel dat het contact tussen de spray en het geïrriteerde weefsel relatief kort is. Zuigtabletjes werken gewoon langer.

Geef zink een kans:  Zinktabletjes kunnen een keelpijn behandeling zijn bij verkoudheid. In een test namen proefpersonen om de twee uur één 23 mg zinkgluconaattablet. Er werd hen echter gevraagd de tablet langzaam op te laten lossen in hun mond in plaats van hem gewoon door te slikken.

Het zink verzachtte hun pijnlijke keel en een aantal andere symptomen van de verkoudheid. Artsen zijn er echter geen voorstander van zulke grote hoeveelheden zink langer dan zeven dagen in te nemen, omdat andere mineralen in het lichaam dan in de verdrukking kunnen komen. Neem zinkhoudende zuigtabletjes als u niet tegen de zinksmaak van een doorslik tablet kunt.

Gorgel: Als slikken pijn doet kan het zijn dat de pijnlijke plek hoog genoeg in uw keel zit om met een gorgel badje te verzachten. Veelvuldig gorgelen met een van onderstaande oplossingen is een prima keelontsteking behandeling. Wanneer u schor bent of hoest, zit de aangestoken plek dieper en zal gorgelen niets uithalen.

Keelontsteking behandeling – Gorgelen met deze 3 helpt!

    1. Zout water: Meng 1 theelepel zout in een halve liter warm water. Dat is net genoeg zout om het natuurlijke zoutgehalte van het lichaam na te bootsen. Dit werkt bijzonder verzachtend. Gorgel ongeveer om het uur, maar slik de vloeistof niet door, anders krijgt u te veel natrium binnen.
    2. Kamillethee: Keelontsteking behandeling die vaak goede resultaten geeft. Kamillethee wordt namelijk sterk aanbevolen als gorgel middel voor geïrriteerde slijmvliezen . Laat 1 theelepel gedroogde kamille trekken in 1 kop heet water. Afgieten, laten afkoelen en lauw gorgelen.
    3. Verdund citroensap: Nummer 3 in de keelontsteking behandeling is om een beetje citroensap in een groot glas lauw water te doen, dit is eveneens prima om te gorgelen en de keelpijn te verzachten.

Andere methodes voor een keelontsteking behandeling



Drank: Doe een eetlepel cognac of whisky in een groot glas warm water en gebruik dit om te gorgelen. Het is net genoeg alcohol om een pijnlijke keel te verdoven.

Maak de lucht vochtig: Soms is een pijnlijke keel bij het ontwaken het gevolg van het slapen met open mond. Normaal bevochtigt de neus de lucht die via de keel naar de longen stroomt, maar als u door de mond ademt wordt deze stap overgeslagen. De keel wordt droog en raakt geïrriteerd. Om dit tegen te gaan raden artsen soms aan een luchtbevochtiger op de slaapkamer te zetten. Deze houdt de lucht aangenaam vochtig.

Een stoombad: Als de droge, pijnlijke keel echt te erg wordt, kan stomen misschien helpen. Laat op de badkamer zeer heet, dampend water in de wastafel lopen. Ga, terwijl de kraan loopt, over de wastafel hangen met een handdoek over uw hoofd om de stoom op te vangen. Adem diep in door mond en neus en houd dit 5 tot 10 minuten vol. Herhaal zo nodig meerdere malen per dag.

Maak de neus vrij: Als u gedeeltelijk door de mond ademt omdat uw neus verstopt zit, kunt u de neus wijd maken met een neusspray. Doe dat echter niet langer dan een dag of twee en volg stipt de gebruiksaanwijzing, want dit soort sprays kan verslavend werken en dan werkt het middel eerder averechts tijdens een keelontsteking behandeling.

Adem zeelucht: Als het niet mogelijk is echt naar zee te gaan, kunt u bij de apotheker een neusspray kopen die dezelfde zoute lucht verspreidt. De ingeademde spray op zoutbasis bevochtigt de neus en sijpelt achter in de keel. In tegenstelling tot de neussprays met decongestiva zijn de sprays op basis van zout niet verslavend.

Neem aspirine: Het komt bij de meeste mensen niet op dat keelpijn in feite hetzelfde is als enig ander lichamelijk ongemak. Aspirine, paracetamol of ibuprofen zullen het leed effectief verzachten.

Drink meer: Probeer zoveel mogelijk te drinken om het uitgedroogde weefsel in uw keel weer vochtig te maken. Hoewel het in feite niet uitmaakt wat u drinkt zijn er toch enkele dingen die u beter kunt laten. Dikke, melkachtige dranken vormen een laagje in de keel en kunnen slijm produceren, waardoor u gaat hoesten en het weefsel nog meer geïrriteerd raakt. Sinaasappelsap kan branden in een reeds ontstoken keel en cafeïne-houdende dranken hebben een averechtse uitwerking, omdat ze urine afdrijvend zijn.

Pak uw keel in: Een warm kamille-kompres, rechtstreeks op de keel aangebracht, werkt bijzonder verzachtend. Om een dergelijk kompres te maken doet u 1 eetlepel gedroogde kamillebloempjes in 1 of 2 koppen kokend water. Laat 5 minuten trekken en giet af. Drenk een schone doek of handdoek in dit aftreksel, wring het overtollige vocht eruit en leg het kompres op de pijnlijke zone. Laat het kompres liggen tot het is afgekoeld en herhaal eventueel met vers warm kamille-aftreksel.

Aanhoudende Keelpijn

Prop u vol met knoflook: Knoflook is een van de beste natuurlijke antibiotica en ontsmettingsmiddelen. Sommige artsen raden daarom aan zesmaal per dag een capsule met knoflookolie (1 g) in te nemen. Als dit bij u echter een verkeerde reactie uitlokt kunt u beter iets anders proberen.

Doe zoals de Russen: Dit is een erg pittige remedie die populair is in Rusland. Meng 1 eetlepel zuivere mierikswortel, 1 theelepel honing en 1 theelepel gemalen kruidnagel in een glas warm water en roer. Drink het drankje langzaam en blijf roeren – anders bezinkt de mierikswortel – en denk ondertussen aan iets prettigs. U kunt het ook als gorgel-middel toepassen.

Grijp naar vitamine C: Vitamine C helpt het weefsel de strijd aan te binden met de kiemen die keelpijn veroorzaken. Artsen raden een verdubbeling aan van de aanbevolen dagelijkse dosis van 60 milligram.

Gooi uw tandenborstel weg: Geloof het of niet, maar de tandenborstel kan de keelpijn in stand houden of zelfs veroorzaken. Tussen de haartjes verzamelen zich bacteriën, zodat bij het minste of geringste wondje in het tandvlees de kiemen tijdens het poetsen in uw lichaam terechtkomen. Zodra u zich ziek begint te voelen zou u uw tandenborstel eigenlijk moeten weggooien. Vaak volstaat dit om de ziekte een halt toe te roepen.

Wanneer u toch ziek wordt, vervangt u de tandenborstel nogmaals zodra u zich beter begint te voelen. Zo voorkomt u dat u zichzelf opnieuw infecteert. Sommige artsen raden aan een tandenborstel elke maand te vervangen en hem niet in de vochtige badkamer te bewaren, waar bacteriën gemakkelijk gedijen. Mocht u denken dat zo veel tandenborstels kopen in de papieren loopt, bedenk dan wat een consult bij de dokter kost. Op de lange termijn bent u beter af met gezond blijven.

Zet uw bed hoger: Behalve slapen met open mond kunnen nachtelijke oprispingen van maagzuur ervoor zorgen dat u met keelpijn wakker wordt. Dit maagzuur veroorzaakt hevige irritatie van het gevoelige keelweefsel. Vermijd dit probleem door het hoofdeinde van uw bed 10 tot 15 cm hoger te plaatsen dan het voeteneind (bijvoorbeeld met behulp van stenen).

Meer kussens onder uw hoofd proppen helpt niet. Integendeel. Dit kan immers een knik veroorzaken in uw nek, waardoor de druk op de slokdarm groter wordt en het probleem verergert. Als extra voorzorgsmaatregel kunt u het beste twee tot drie uur voor u naar bed gaat niets meer eten of drinken.